reisverzekering

reisverzekering: 10 praktische tips & nuttige informatie

Waarom reisverzekering

Waarom zou je een reisverzekering afsluiten? De kans dat er iets gebeurt lijkt immers minimaal. Veel mensen vinden een reisverzekering dan ook een overbodige luxe. Er zijn echter veel redenen om een reisverzekering af te sluiten.  

Geld terug

Wanneer er iets gebeurt, heb je recht om geld terug te krijgen. Denk hierbij aan geld voor schade, een overval of een ongeval. Ook wanneer er door bepaalde omstandigheden, zoals sneeuwoverlast, een vliegtuig niet vertrekt, dan kan een reisverzekering je hier geld voor teruggeven. Soms maak je ook extra kosten door gebeurtenissen die je niet in de hand hebt en ook hierbij kan een reisverzekering uitkomst bieden.  

Medische kosten                                      

Veel mensen vinden een reisverzekering overbodig, omdat de ziektekosten in het buitenland ook al worden vergoed. Dit klopt, maar het geldt niet voor alle landen en voor alle medische kosten. Een reisverzekering kan al meer van je kosten dekken.

Verzekeraars vergelijken

Als je een reisverzekering wilt afsluiten, dan is het raadzaam om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Je kunt dan een aanbieder vinden die aan jouw eisen voldoet.  

Verzekeraars vergelijken

Bekijk de verschillende verzekeraars en kijk hoeveel geld je kwijt bent voor het afsluiten van een reisverzekering. Bekijk ook hoeveel geld je kwijt bent wanneer je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering wilt. Vaak kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Zo kun je precies zien hoeveel geld je moet besteden aan je reisverzekering.  

Controleer ook de voorwaarden

Een goedkope reisverzekering is leuk, maar het betekent niet meteen dat de reisverzekering ook werkelijk goed is. Lees daarom altijd de voorwaarden goed van de verschillende aanbieders. Wat wordt er precies uitgekeerd en wat niet? De voorwaarden kun je vaak aanvragen bij de reisverzekeraar. Je kunt de voorwaarden soms ook op de website vinden, maar dit is niet altijd het geval. Twijfel je over bepaalde voorwaarden? Dan kun je natuurlijk ook telefonisch of per e-mail vragen stellen. De meeste verzekeraars beantwoorden graag je vragen.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is een verzekering waarmee je je vakantie kunt annuleren. Je kunt dan (een gedeelte van) je geld terugkrijgen. Wel zijn er enkele eisen verbonden aan de annuleringsverzekering.  

Wanneer mag je een reis annuleren?

Een reis kun je niet zomaar annuleren. Je moet er echt een goede reden voor hebben. Zo kun je bijvoorbeeld de reis annuleren als je vlak voor je vakantie een ongeluk hebt gehad. Ook een sterfgeval in de directe familie kan een goede reden zijn om je reis te annuleren. Word je ontslagen en heb je daardoor geen geld? Ook dan kun je een reis annuleren. Wat de eisen precies zijn is per verzekeraar anders. Houd dit goed in de gaten.  

Hoeveel geld krijg je terug?


Hoeveel geld je terugkrijgt na het annuleren is van veel factoren afhankelijk. Hoe verder weg de vakantie is, hoe meer geld je vaak kunt ontvangen. Wanneer je de reis een paar dagen van tevoren annuleert krijg je vaak maar een bepaald percentage of in sommige gevallen zelfs niks terug.  

Annuleringsverzekering afsluiten


Sommige reisverzekeringen hebben automatisch al een annuleringsverzekering. Je hoeft er dan niet een los af te sluiten. Check dit dus goed bij de reisverzekering waar je bij zit. Het is immers zonde om een verzekering te betalen die al ergens bij zit.

Extra medische kosten

In je reisverzekering zit automatisch een dekking voor medische kosten. Dit is echter maar voor een bepaald bedrag. In sommige landen kunnen de medische kosten hoog oplopen wanneer je in een ziekenhuis terecht komt of wanneer je medicatie nodig hebt. Een dekking voor extra medische kosten kan dan handig zijn.  

Wat is een dekking voor extra medische kosten?

Als je in het ziekenhuis terecht komt in het buitenland, dan kan dit een duur grapje worden. Aangezien onze zorgverzekering niet in het buitenland geldig is, kunnen de kosten hoog oplopen. Dit geldt vooral voor landen als de Verenigde Staten, Egypte, Thailand en andere landen die ver weg liggen. Ook de kosten van medicijnen worden vaak niet vergoed.  

Wanneer sluit je deze dekking af?

Je kunt deze extra dekking afsluiten wanneer je weet dat de medische kosten in het land waar jij heen gaat vrij hoog kunnen zijn. Ook is deze dekking handig voor mensen die sowieso al wat medische klachten hebben en waarbij de kans aanwezig is dat er medicijnen gehaald moeten worden. Ook als je al je medicijnen bij je hebt, kan er iets gebeuren waardoor je alsnog nieuwe moet halen. Wees hierop voorbereid!

Extreme sporten

Echte waaghalzen doen aan extreme sporten. Hierbij kun je denken aan bungeejumpen, quadrijden, bergbeklimmen en andere gevaarlijke sporten. Omdat het risico bij dit soort sporten vrij groot is, is er een speciale aanvullende dekking voor dit soort sporten.  

Wat is een dekking voor extreme sporten?

Bij een dekking voor extreme sporten wordt er vooral rekening gehouden met het risico dat je loopt. Deze dekking is dan ook vaak een stukje prijziger dan andere dekking. Meestal worden medische kosten niet gedekt wanneer je aan een extreme sport hebt gedaan. Ook worden de materialen niet gedekt. Met een dekking voor extreme sporten is dit wel het geval. Wanneer er per ongeluk schade aan bijvoorbeeld een quad is en je deze aan de organisatie van het bedrijf moet betalen, dan kun je het geld terugkrijgen middels je reisverzekering.  

Eén keer een extreme sport?

Wil je tijdens je vakantie slechts één keer een extreme sport gaan doen? Je kunt er dan voor kiezen om de eventuele extra kosten voor eigen risico te nemen. Houd er wel rekening mee dat het goed mis kan gaan en dat de kosten voor een ziekenhuis of doktersbezoek erg hoog kunnen zijn. Het is echter ook de vraag of je een extra verzekering of dekking wilt afsluiten voor die ene extreme sport in je vakantie. Eventueel kun je ook overleggen met de aanbieder van je reisverzekering. Wellicht weten ze daar een passende oplossing.

Langlopend of kortlopend

Je hebt de keuze uit een langlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering. Wat is nou eigenlijk het verschil en waar kies je voor in bepaalde situaties?  

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering die alleen geldig is in de periode dat je op reis gaat. Je kunt een reisverzekering vaak tegelijkertijd met het boeken van je reis afsluiten, maar ook zelf een kortlopende reisverzekering afsluiten bij een maatschappij naar keuze. Wanneer je niet vaak op reis gaat, kan dit een goede oplossing zijn. Je betaalt bij een kortlopende reisverzekering vaak een bepaald bedrag per maand.  

Langlopende reisverzekering

Een langlopende reisverzekering geldt het hele jaar. Je betaalt per jaar en bent vervolgens het gehele jaar verzekerd wanneer je op reis gaat. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld een dagje weg bent. Mensen die toch wel regelmatig weg gaan, hebben hier zeker profijt bij.  

Wat is gunstiger?

Wat gunstiger is, is per persoon verschillend. De ene zal zo weinig weg gaan, dat een kortlopende reisverzekering beter is. Een ander heeft juist meer aan een langlopende reisverzekering. Je kunt eventueel een rekensom maken om te kijken wat in jouw situatie het goedkoopste is: een langlopende reisverzekering of juist een kortlopende reisverzekering. Je kunt bij veel aanbieders offertes aanvragen.

Onderwaterdekking

De onderwaterdekking is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bij je reisverzekering. Lang niet iedereen zal deze aanvullende verzekering nodig hebben.  

Wat is onderwaterdekking?

Onderwaterdekking is een dekking speciaal voor mensen die veel snorkelen en duiken. Je kunt je spullen hiermee verzekeren en ook ben je verzekerd wanneer het mis gaat en je in het ziekenhuis terecht komt. Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat, maar je bent er nooit zeker van. In dat geval kan onderwaterdekking dus uitkomst bieden.  

Eén keer snorkelen of duiken?

Wanneer je van plan bent één keer te gaan snorkelen of duiken, is een onderwaterdekking vaak niet nodig. Een onderwaterdekking is echt voor mensen die er hobby-of beroepsmatig mee bezig zijn en die véél het water ingaan. Ook is het vooral voor mensen die eigen spullen hebben om te duiken en het dus niet hoeven te huren. Als je echt van plan bent om een duikvakantie te hebben, dan kun je eventueel overwegen om eenmalig een onderwaterdekking af te sluiten.

Schade melden

Heb je schade of wil je geld terugkrijgen via je reisverzekering? Dan wil je dit natuurlijk melden bij de verzekeraar.  

Hoe kun je schade melden?

Hoe je de schade kunt melden bij een reisverzekering is per verzekeraar verschillend. Meestal moet je een formulier invullen en daar bonnen en andere bewijsstukken als bijlage bijstoppen. Zorg dat je altijd kopietjes maakt van deze bewijsstukken. Dit is altijd beter voor je eigen documentatie of wanneer er iets fout is gegaan. Volg altijd de juiste aanwijzingen, zodat je zeker weet dat alles goed gaat.  

Contact vanuit het buitenland

Zit je in het buitenland en zijn er problemen? Bijna elke reisverzekering heeft een speciaal nummer dat 24 uur per dag te bereiken is. Je kunt dit nummer bellen wanneer er problemen zijn en je advies nodig hebt. Zorg dus dat je dit noodnummer bij je hebt op vakantie en bij voorkeur op meerdere plekken bewaart.

Werelddekking

Werelddekking is vaak een aanvullende reisverzekering. Wanneer is werelddekking belangrijk?  

Wat is werelddekking?

Werelddekking is, zoals de naam al doet vermoeden, een dekking voor de hele wereld. Veel reisverzekeringen hebben standaard een dekking binnen Europa. Wanneer jij dus van plan bent om veel van de wereld te zien, dan is een werelddekking een echte must. Let wel goed op: landen als Egypte en Turkije vallen ook vaak al buiten Europa. Je zult hier dus ook werelddekking voor kunnen gebruiken.  

Eenmalig buiten Europa?


Ga je slechts eenmalig naar een land buiten Europa, dan is het natuurlijk een beetje zonde om een heel jaar voor werelddekking te betalen. Veel aanbieders kunnen dan ook een eenmalige werelddekking aanbieden. Je kunt dit zien als een soort kortlopende reisverzekering: je betaalt alleen voor de periode waarin je in het buitenland zit. Niet alle aanbieders van reisverzekeringen bieden dit aan. Informeer hier dus goed over bij je aanbieder, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.  

Vergelijken

Ga je vaak naar landen buiten Europa? Dan kun je het best verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Je kunt het best letten op zowel de prijs als de voorwaarden. Zo weet je zeker dat je een aanbieder vindt die aan jouw eisen voldoet.

Wintersport

Ben jij iemand die vaak op wintersport gaat? Dan kun je ervoor kiezen om je reisverzekering aanvullend te verzekeren met een dekking speciaal voor de wintersport. Zo weet je ook dat je veilig op wintersport kunt.  

Wat is een wintersportdekking?

Een wintersportdekking is handig voor mensen die veel op wintersport gaan. Talloze zaken worden vergoed met deze dekking. Zo kun je het geld van skipassen terugkrijgen wanneer je onverwachts niet meer kunt skiën. Ook zijn je spullen verzekerd. Wat er vaak allemaal wordt verzekerd bij wintersportdekking, kan per aanbieder verschillen.  

Eén keer wintersport?

Als je maar één keer op wintersport gaat, is het natuurlijk zonde om een heel jaar voor de dekking van je reisverzekering te betalen. Er zijn soms ook mogelijkheden om enkel voor je wintersportvakantie een dekking voor de wintersport af te sluiten. Dit kan soms ook bij de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt. Je kunt dan een tijdelijke wintersportdekking boeken. Het is raadzaam te informeren naar de mogelijkheden.  

Vergelijken

Omdat er veel aanbieders zijn met een aanvullende wintersportdekking, kan het raadzaam zijn om de mogelijkheden eens met elkaar te vergelijken. Zo weet je tenminste welke verzekering het meeste biedt tegen een goede prijs.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over reisverzekering

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!